Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Facebook, msn, twitter και άλλα πολλά!

To social networking είναι ένας όρος που μπήκε τον τελευταίο χρόνο στην ζωή μας, ενώ υπήρχε στο εξωτερικό πολύ πιο παλιά.

Πολύ απλά θα σας πω ότι με τον παραπάνω όρο, εννοούμε τις διαδικτυακές κοινότητες στις οποίες εντασσόμαστε εμείς και οι φίλοι μας.

Σε αυτούς τους ιστοχώρους αφήνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία, φωτογραφίες, μουσική βίντεο κ.α.

Παράλληλα επικοινωνούμε με γνωστούς και φίλους που είτε βλέπουμε συχνά, ή έχουμε να δούμε προσωπικά αρκετά χρόνια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μιλάμε με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε καν.

Τι θα μπορούσαμε να πούμε όμως με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε; Πολύ απλά να ανταλλάξουμε εμπειρίες πάνω σε κοινά ενδιαφέροντας μας. Να μάθουμε για νέες τάσεις, νέα γεγονότα, νέες παραστάσεις που μας ενδιαφέρουν. Να πάρουμε απόψεις και να διαμορφώσουμε άποψη.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένη όμως θα σας πω μερικά από αυτά τα sites:
http://www.facebook.com/    http://www.hi5.com/       http://www.myspace.com/
και μερικά ελληνικά όπως είναι τα: http://www.fatsa.gr/        http://www.zoo.gr/ http://www.akazoo.gr/

Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα αλλά πιστεύω αυτά είναι τα δημοφιλέστερα με τα περισσότερα μέλη.

Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα sites ιδίως του εξωτερικού ξεκίνησαν στην αρχή σαν μικρές ακαδημαϊκές κοινότητες που ήταν κλειστές στο ευρύ κοινό.  Ειδικά το
www.facebook.com με το οποίο θα ασχοληθούμε εκτενέστερα παρακάτω είναι δημιουργία ενός φοιτητή στο Harvard university.

Στην αρχή ήταν «κλειστό» για τα ακαδημαϊκά μέλη όπως καθηγητές και φοιτητές. Σιγά σιγά όμως έγιναν αντιληπτά από τον πολύ κόσμο (δηλαδή όταν «ανοίχτηκαν) η συμμετοχή ήταν μαζική.

Το «άνοιγμα» αυτό στο ευρύ κοινό δεν είναι τυχαίο, Οι μελετητές και γενικά όσοι ασχολιόντουσαν με την τεχνολογία από τα πρώιμα στάδια της, είδαν την ανάγκη που υπάρχει για επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Και η λύση ήταν τα sites κοινωνικού ενδιαφέροντος. (social networking sites)

Στην Ελλάδα το 2007 ήταν η χρονιά σταθμός για τους παραπάνω ιστοχώρους και ιδιαίτερα για το http://www.facebook.com/ το οποίο απέκτησε χιλιάδες μέλη και είναι το δημοφιλέστερο στις ηλικίες από 20 και πάνω.

Δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους το γεγονός ότι το 2007 ήταν η χρονιά που προχώρησε σε κάθε σπίτι το «γρήγορο ίντερνετ» ή αλλιώς αναπτύχθηκε η ευρυζωνικότητα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με τα adsl.

Το www.facebook.com Έγινε σημείο αναφοράς για τους περισσότερους νέους ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα <<Τα νέα>> <<όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στο διάλειμμα τους ρίχνουν μια ματιά στο facebook>>

Aξίζει να σημειωθεί ότι ο δημιουργός του facebook -ένα φοιτητής στο Harvard university- είναι πλέον πάμπλουτος καθώς τα έσοδα του μόνο από τις διαφημίσεις ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες δολλάρια.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας βάλω σε αυτόν τον υπέροχο(;) κόσμο του διαδικτύου και ιδιαίτερα του www.facebook.com . Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε ήδη δική σας σελίδα. Οπότε θα σας φανούν γνωστά τα παρακάτω.

Αν όμως ανήκετε στην μειοψηφία των ατόμων που ακόμα δεν τους έχει συγκινήσει το www.facebook.com  θα πάρετε μια καλή δόση του τι πάει να πει κοινωνική δικτύωση.

Απαραίτητα στοιχεία για να αρχίσετε την ξενάγηση σας είναι να έχετε έναν υπολογιστή τελευταίας τεχνολογίας, μια σύνδεση adsl στο διαδίκτυο και φυσικά έναν λογαριασμό e-mail.

Πληκτρολογείτε στον browser την σελίδα του facebook. Θα σας ζητηθεί να δώσετε τον λογαριασμό e-mail σας στο ανάλογο πεδίο και φυσικά έναν κωδικό που θα φτιάξετε εσείς και θα τον χρησιμοποιείτε κάθε φορά που θέλετε να μπείτε στο facebook. Καλό θα είναι αυτόν τον κωδικό να τον γνωρίζετε μόνον εσείς και να μην είναι γνωστός σε πολύ κόσμο.

Με την επιτυχή εισαγωγή των παραπάνω στοιχείων είστε επίσημο μέλος στο site. Επόμενο βήμα τώρα είναι να εισάγετε τα προσωπικά σας στοιχεία ώστε να μπορούν να σας αναγνωρίζουν και οι άλλοι και να σας δεχτούν για «φίλους». Παράλληλα μπορείτε να «ανεβάσετε» την φωτογραφία σας.

Όταν ολοκληρώσετε την παραπάνω διαδικασία μπορείτε να κάνετε φίλους στέλνοντας αιτήματα φιλίας σε διάφορους γνωστούς που πιθανόν να έχετε. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλη σε διάφορα γκρούπς που υπάρχουν και σας αντιπροσωπεύουν. Μπορείτε να παίξετε διάφορα παιχνίδια που υπάρχουν είτε μοναχικά είτε ομαδικά όπως πχ πόκερ.

Επιπλέον μπορείτε να «ανεβάσετε» την μουσική, τα βίντεο και τις φωτογραφίες σας. Μπορείτε να κάνετε σχόλια στις φωτογραφίες και τα βίντεο των φίλων σας. Μπορείτε να τους αφήνετε μηνύματα ή να τους ευχηθείτε για τα γενέθλια τους που σας τα υπενθυμίζει το σύστημα.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό που προστέθηκε τελευταία στο www.facebook.com  είναι το γεγονός ότι μπορείς να «μιλάς» σε πραγματικό χρόνο με τους φίλους σου που είναι την ίδια στιγμή με σένα συνδεδεμένοι. (on line chat).

Το facebook  σε συνεργασία με την Microsoft  έχουν επεκτείνει αυτήν την λειτουργία του chat, μέσω του windows live messenger  ή για συντομία Msn.

Δεν είναι λίγα όμως και τα άτομα που είναι εναντίον του facebook  και αυτό γιατί το θεωρούν ένα είδος προσβολής των ατομικών και προσωπικών τους στοιχείων. Πράγματι το σύστημα σου ζητάει να δώσεις τα πραγματικά σου στοιχεία αλλά δεν είναι απαραίτητο να το κάνεις αν δεν θέλεις.

Επίσης υποστηρίζουν ότι τα sites αυτού του είδους τα παρακολουθεί η αστυνομία της Αμερικής και ειδικά η CIA. Πράγματι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που η αστυνομία βρήκε κάποιους ενόχους μέσω του facebook αλλά αυτό θα πρέπει να μας χαροποιεί όχι το αντίθετο. Εκτός αν είμαστε οι ένοχοι.

Γενικά, θα έλεγα ότι σε τέτοιου είδους sites λειτουργεί η γνωστή ρήση με το μαχαίρι. Δηλαδή, το μαχαίρι κόβει ψωμί αλλά κόβει και λαρύγγι.  Με λίγα λόγια η προσεκτική και με μέτρο χρήση των πάντων είναι το ζητούμενο και το φυσιολογικό.

Και μην ξεχνάμε ότι όποιος δεν είναι «φίλος» με την τεχνολογία σε μερικά χρόνια θα θεωρείται αναλφάβητος.

Καλή ξενάγηση…!!!

Αν κάνατε τον κόπο να διαβάσετε το άρθρο αυτό μέχρι το τέλος θα σας παρακαλούσα να γράψετε τα σχόλια σας και φυσικά αν χρησιμοποιείτε και εσεις κάποιο site από τα παραπάνω.

Popular Posts