Κυριακή 1 Μαΐου 2011

8 τρόποι για μεγαλύτερες αποταμιεύσεις.

Σε περίοδο κρίσης όπου διανύουμε, ασφαλώς και είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για αποταμίευση, εφόσον δεν μας περισσεύουν καθόλου χρήματα. Παρ όλα αυτά στο παρακάτω άρθρο θα δείτε πως με κάποιες «τεχνικές» που -αν ακολουθήσετε- θα βρεθείτε με επιπλέον λεφτά χωρίς να έχετε πάρει αύξηση!!!!
Ένα πολύ καλό άρθρο από την εφημερίδα «Καθημερινή»  (δεν αναγράφεται ο συγγραφέας), που δημοσιεύθηκε στις 10.3.08. Μας δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα αποταμιεύσουμε περισσότερα χρήματα, κάτι που κανείς μας πλέoν δεν κάνει!
Η αποταμίευση χρειάζεται κάτι περισσότερο από το να ξοδεύουμε λιγότερα χρήματα. Πόσα χρήματα να αποταμιεύσετε; Που να τα τοποθετήσετε; Πως μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι θα παραμείνουν εκεί «αλώβητα»; Το πρώτο βήμα είναι να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους, να τηρείτε τον έλεγχο των δαπανών και να «πληρώνετε τον εαυτό σας» πρώτο απ’ όλους.
1ον Ορίσετε τον στόχο σας
Για βραχυπρόθεσμους στόχους κάτι τέτοιο είναι απλό. Αν απλώς θέλετε να αγοράσετε ένα παιχνίδι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μάθετε πόσο κοστίζει. Αν επιθυμείτε να αγοράσετε ένα σπίτι, υπολογίστε το ύψος της προκαταβολής που θα πρέπει να δώσετε. Για πιο μακροπρόθεσμους στόχους, όπως είναι η συνταξιοδότηση θα πρέπει να κάνετε πολύ περισσότερο σχεδιασμό (υπολογίστε πόσα χρήματα θα χρειαστείτε για να ζήσετε άνετε μετά την συνταξιοδότησή σας και υπολογίστε πώς οι επενδύσεις θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας).
2ον  «Σκοτώστε» το χρέος σας πρώτα.
 Υπολογίζοντας πόσα ξοδεύετε κάθε μήνα σε χρέη σάς καταδεικνύει ότι η εξάλειψή του αποτελεί τον γρηγορότερο τρόπο για να «απελευθερώσετε» χρήματα. Μόλις τα χρήματα «ελευθερωθούν» από το χρέος μπορούν εύκολα να επαναχρησιμοποιηθούν για σκοπούς αποταμίευσης.
3ον Καθορίστε ένα χρονοδιάγραμμα
Για παράδειγμα «θέλω να είναι σε θέση να αγοράσω ένα σπίτι σε τρία χρόνια από σήμερα». Ορίστε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την πραγματοποίηση των βραχυπρόθεσμων στόχων και βεβαιωθείτε ότι ο στόχος είναι εφικτός μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Αν δεν είναι εφικτός τότε απλά θα αποθαρρυνθείτε.
4ον Καθορίστε το ύψος της αποταμίευσης
Υπολογίστε πόσο θα πρέπει να αποταμιεύσετε ανά βδομάδα, ανά μηνά, ή ανά μισθό για την επίτευξη καθενός από τους στόχους σας. Για κάθε τι που θέλετε να αγοράσετε υπολογίστε πόσο πρέπει να αποταμιεύσετε ώστε να το αποκτήσετε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχετε καθορίσει. Για τους περισσότερους στόχους είναι καλύτερο να αποταμιεύετε το ίδιο ποσό κάθε περίοδο. Για παράδειγμα, αν θέλετε να δώσετε μια προκαταβολή 20.000 ευρώ για ένα σπίτι σε 36 μήνες θα πρέπει να αποταμιεύεται 550 ευρώ κάθε μήνα. Αλλά αν ο μισθός σας ανέρχεται στα 1.000 ευρώ μηνιαίος, τότε ο στόχος σας δεν μοιάζει ρεαλιστικός. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε το χρονοδιάγραμμα, μέχρι να καταλήξετε με ένα πιο εφικτό σενάριο.
5ον Κρατήστε αρχείο των εξόδων σας
Αυτό που αποταμιεύετε ορίζεται μεταξύ τις διαφοράς δύο δραστηριοτήτων: το ύψος του εισοδήματός σας και το ύψος των δαπανών σας. Δεδομένου ότι έχετε περισσότερο έλεγχο για τα ποσά που ξοδεύετε, είναι συνετό να εξετάσετε με κριτικό πνεύμα τα έξοδά σας. Γράψτε για δύο βδομάδες ή ένα μήνα πού ξοδεύετε τα χρήματά σας. Να είστε όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής στην «απογραφή» σας, συμπεριλαμβάνοντας και τις μικρές αγορές σας. Εν συνεχεία να κατηγοριοποιήσετε το είδος της δαπάνης. Για παράδειγμα: ενοίκιο, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, έξοδα αυτοκινήτου, λογαριασμοί τηλεφώνου, πετρέλαια, τρόφιμα, διασκέδαση κ.τ.λ.
6ον Περικόψτε τα έξοδά σας
Κοιτάξτε αναλυτικά τα έξοδά σας τους δύο τελευταίους μήνες. Είναι πολύ πιθανόν να εκπλαγείτε όταν ανατρέξετε στις δαπάνες σας: 100 ευρώ σε παγωτά, 150 ευρώ σε εισιτήρια στάθμευσης κ.τ.λ. Πιθανώς να δείτε μερικά σημεία που μπορείτε να κάνετε περικοπές. Ανάλογα με το ποσό που χρειάζεστε να αποταμιεύσετε, ίσως χρειαστεί να πάρετε μερικές δύσκολες αποφάσεις. Ιεραρχήστε τις προτεραιότητές σας και προβείτε στις περικοπές που θα έχουν τις λιγότερες επιπτώσεις στην ευημερία σας. Υπολογίστε πόσο θα κερδίσετε ανά έτος από αυτές τις περικοπές, έτσι θα έχετε πολύ περισσότερα κίνητρα να τις πραγματοποιήσετε. Μπορείτε για παράδειγμα να μετακομίσετε σε ένα λιγότερα ακριβό διαμέρισμα, να κάνετε αναχρηματοδότηση του στεγαστικού δανείου σας, να εξοικονομήσετε χρήματα μέσω της χρήσης φυσικού αερίου, να ελαττώσετε τις μετακινήσεις σας με το αυτοκίνητο, περιορισμός της χρήσης του κινητού τηλεφώνου, να μαγειρεύετε σπίτι κ.τ.λ.


7ον Σταματήστε την χρήση της πιστωτικής
Πληρώστε τις αγορές σας με μετρητά, μην χρησιμοποιείτε ούτε επιταγές. Είναι ευκολότερο να παρεκτραπείτε όταν πραγματοποιείτε τις αγορές σας με πλαστικό χρήμα, επειδή δεν γνωρίζεται ανά πάσα στιγμή πόσα χρήματα έχετε στην τσέπη σας. Με τα μετρητά, αντίθετα, μπορείτε να παρακολουθείτε τον «εφοδιασμό» σας να εξαντλείται.
8ον Πληρώστε πρώτα τον εαυτό σας
Η αποταμίευση θα πρέπει να είναι προτεραιότητά σας, οπότε μην πείτε στον εαυτό σας ότι θα αποταμιεύσετε ό,τι σας περισσέψει στο τέλος του μήνα. Κάνετε την κατάθεση στον αποταμιευτικό λογαριασμό σας μόλις σας καταβληθεί ο μισθός σας.
Μπορείτε για παράδειγμα να θέσετε μια εντολή για αυτόματη μεταφορά από τον λογαριασμό μισθοδοσίας σας σε έναν αποταμιευτικό. Με αυτόν τον  τρόπο δεν θα μπαίνετε σε πειρασμό να χαλάτε λεφτά που αλλιώς χρησιμεύουν για την αποταμίευση σας.
Σας υπενθυμίζω ότι κάθε άρθρο μου είναι ανοιχτό σε δημόσιο διάλογο και ευκαιρία για προβληματισμό. Να είστε σίγουροι ότι κάθε φορά χαίρομαι που βλέπω σχόλια σας είτε είναι επώνυμα είτε ανώνυμα. Όπως θα έχετε πιθανόν διαπιστώσει κάθε φορά απαντάω σε κάθε σχόλιο.

Popular Posts