Κυριακή 29 Μαΐου 2011

CV... Η ΑΛΛΙΩΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Όταν ψάχνουμε για δουλειά συχνά ακούμε την φράση: «στείλε μου το βιογραφικό σου και θα τα πούμε».

Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ όμως στην πραγματικότητα τι είναι το βιογραφικό; Και που χρησιμεύει; Είναι όντως τόσο καθοριστικό στο να μας προσλάβει κάποιος σε μια δουλειά που θέλουμε; 

Καταρχήν τι είναι το Βιογραφικό σημείωμα ή CV

Με τον όρο βιογραφικό σημείωμα εννοούμε την λεπτομερή καταγραφή των προσωπικών στοιχείων, του ακαδημαϊκού μας υπόβαθρου και εργασιακής μας εμπειρίας σε ένα χαρτί ή σε ηλεκτρονική μορφή το οποίο προορίζεται για αξιολόγηση από πιθανούς εργοδότες μας.

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη βιογραφικού. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει επικρατήσει το λεγόμενο Ευρωπαϊκό πρότυπο βιογραφικού.

Με λίγα λόγια είναι ένα πρότυπο σχέδιο βιογραφικού το οποίο επιβάλλει η Ευρωπαϊκή ένωση στους Ευρωπαίους πολίτες προκειμένου να υπάρχει ομοιομορφία και να μην λείπει κανένα στοιχείο απαραίτητο από τα βιογραφικά σημειώματα που «κυκλοφορούν» στην Ευρώπη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ακολουθήσετε τα links   http://www.diorismos.gr/download/cv_format_el.doc

Στο παρακάτω κείμενο θα γράψω μερικές συμβουλές ώστε το βιογραφικό μας να είναι άψογο και να προκαλεί καλή εντύπωση στον εργοδότη για τον υποψήφιο εργαζόμενο.

  1. ΠΟΤΕ μην στέλνετε βιογραφικό σημείωμα χειρόγραφο.
  2. Μην κάνετε ορθογραφικά λάθη. Θα δημιουργήσουν πολύ άσχημη εντύπωση.
  3. Γράψτε το βιογραφικό σας σε μια απλή κόλλα Α4 χωρίς χρώματα και σχέδια.
  4. Η γραμματοσειρά που θα χρησιμοποιήσετε να είναι η Arial, το μέγεθος γραμμάτων 12 και μαύρο μελάνι εκτύπωσης.
  5. Αν δεν το ζητούν μην βάζετε φωτογραφία.
  6. ΜΗΝ γράφετε με κεφαλαία και έντονα γράμματα το όνομα σας
  7. Γράφετε την σωστή διεύθυνση και τηλέφωνα που σας αντιστοιχούν
  8. Είναι απαραίτητο να γράφετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση. Ακόμα και αν δεν έχετε πρέπει να δημιουργήσετε μία.
  9. Γράφετε την αληθινή ημερομηνία γέννησης σας
  10. Αναφέρετε ακριβώς για ποια θέση ενδιαφέρεστε και τον κωδικό της θέσης εάν υπάρχει.
  11. Στην επαγγελματική πείρα καλό θα είναι να μην αφήνετε μεγάλα διαστήματα κενά. Ακόμα και αν δεν δουλεύατε για κάποιο χρονικό διάστημα (μεγαλύτερο του εξαμήνου) εξηγείστε ότι κάνατε κάποια μετεκπαίδευση, σεμινάριο ή πολύ προσωπικοί λόγοι δεν σας επέτρεψαν να εργαστείτε. (πχ αρρώστια, θάνατος συγγενικού προσώπου)
  12. Μην γράφετε ψέματα στην προϋπηρεσία σας. Είναι πολύ εύκολο να αποκαλυφτούν.
  13. Ακόμα και εάν έχετε πολλά να γράψετε το βιογραφικό σημείωμα σας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 3 σελίδες το πολύ. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνετε βαρετοί και ούτε καν θα το διαβάσουν.
  14. Αποφεύγετε να γράφετε ως προϋπηρεσία το γεγονός ότι δουλέψατε για τον πατέρα σας, την μητέρα σας και γενικώς 1ου βαθμού συγγενείς. Πολύ πιθανόν να μην σας πάρουν στα σοβαρά.
  15. Αν ψάχνετε για μια δουλειά για την οποία δεν απαιτείται πτυχίο μην αρχίσετε να γράφετε τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά σας. Πολύ πιθανόν να σας απορρίψουν λόγω παραπάνω προσόντων.
  16. Στο σημείο που θα γράψετε για την ξένη γλώσσα καλό θα είναι να διαχωρίσετε το Κάτοχος με το Επίπεδο. (π.χ. Κάτοχος Lower επίπεδο Proficiency για κάποιον που έχει κάνει μαθήματα επιπλέον από το Lower και είναι έτοιμος να δώσει για το Proficiency)
  17. Γράψτε επίσης τις γνώσεις σας στους υπολογιστές και αν έχετε κάποιο πτυχίο.
  18. Σημαντικό επίσης είναι να πείτε αν είστε εθελοντής ή αν συμμετέχετε σε κάποιο σύλλογο η μη κυβερνητική οργάνωση ή σε κάποιο οικολογικό οργανισμό ή αν γράφετε σε κάποια τοπική εφημερίδα κτλ.
  19. Αν δεν έχετε προϋπηρεσία γιατί μόλις αποφοιτήσατε τότε καλό θα είναι να γράψετε τον βαθμό και τον τίτλο της πτυχιακής σας. Ειδικά αν έχει σχέση με το αντικείμενο της δουλειάς για την οποία ενδιαφέρεστε.
  20. Γράψτε αν έχετε άδεια οδήγησης αυτοκινήτου η μηχανής. Για ορισμένες θέσεις είναι απαραίτητο.
  21. Τέλος γράψτε εάν έχετε συστάσεις από πρώην εργοδότες ή από καθηγητές σας.
  22. Τέλος φροντίστε να φτάσει καθαρό και να μην έχει τσαλακωθεί.

Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω οδηγίες είμαι σίγουρη ότι θα έχετε να παρουσιάσετε ένα άψογο βιογραφικό σημείωμα. Αν πιστεύετε ότι παρέλειψα κάτι μπορείτε να μου το γράψετε στα σχόλια.
Καλές δουλειές.


ΠΗΓΕΣ:
Νίκος Βιταντζάκης,  «Διοικητική Δεοντολογία»
Τσαμπίκα Πρωτόπαπα, «σεμινάριο αυτοματισμός γραφείου 2006»
Εφημερίδα «Τα νέα», καριέρες 5/5/2008

Popular Posts